Celit 4D - extra duurzaam en isolerende onderdakplaat

Folies en bescherming hout voortaan overbodig

De Celit 4D isolerende onderdakplaat beschermt uw waardevolle dakconstructie, alsook kepers en isolatie. Uw dak is optimaal beschermd zodat folies en behandeld hout overbodig wordt. 

Winddicht

De wind kan de warme lucht niet uit de isolatie blazen. Uw isolatie kan ongestoord werken.

Warm in de winter

De koudebruggen gevormd door de keperplanken worden afgedekt: Celit isoleert mee. Na 5 jaar is de investering terugbetaald en brengt Celit geld op.

Celit platen zijn winddicht. Zij verhinderen dat de wind de isolerende lucht in de onderliggende isolatie kan wegblazen. Bovendien is Celit door zijn poriënrijke structuur zelf een isolatiemateriaal. Doordat deze platen een ononderbroken isolatielaag vormen over de constructie heen, wordt de invloed van de koudebruggen gevormd door de timmer -hout is immers geen isolatiemateriaal- sterk verminderd.

Koel in de zomer

Een aangename temperatuur onder het dak, ook tijdens de heetste zomerdagen, blijft voor velen een onvervulde wens: de meeste dakconstructies hebben weinig warmteopslagcapaciteit.
 
De gebruikelijke conventionele isolatiematerialen kunnen in de regel niet voldoende warmte opslaan, zodat de hitte snel naar de vertrekken eronder doorslaat. En dan rest enkel energievretende air-conditioning. Celit echter functioneert in de zomer als een efficiënte barrière: de hoge warmteopslagcapaciteit vertraagt de oprukkende hitte gevoelig.

Waterdicht

Ongeëvenaard. De uitgekiende tand- en groefverbinding voert het water probleemloos af, ook zonder afdichten van de voegen: het speciale profiel leidt het aflopende water telkens weer naar het oppervlak, ook waar kopse en langse voeg samenkomen, en dit zelfs bij kopse voegen die tot 12 mm openstaan.
 
De Celit 4D isolerende onderdakplaat beschermt uw daktimmer, isolatie en binnenafwerking op een absoluut betrouwbare wijze tegen slagregen, stuifsneeuw en andere weersinvloeden. Folie of ander onderdakmateriaal zijn overbodig.

Gegarandeerd regendicht

Tijdens de opbouw dient Celit 4D als voorlopig dak. De fabrikant garandeert de waterdichtheid gedurende minimaal 3 maanden, maar herhaaldelijk reeds bewees Celit 4D zijn betrouwbaarheid door een jaar en zelfs langer als nooddak gebouwen te beschermen tegen het Belgische weer.

Stil, dag en nacht ... akoestisch dempend

Door de structuur van de platen en het ontbreken van kieren wordt het meeste lawaai tegengehouden. Slaap gerust op beide oren. 
 
Celit is door zijn poriënrijke structuur zelf een isolatiemateriaal. Doordat deze platen een ononderbroken isolatielaag vormen over de constructie heen, wordt de invloed van de koudebruggen gevormd door de timmer -hout is immers geen isolatiemateriaal- sterk verminderd. 
 
Celit is de aangewezen oplossing om omgevingslawaai dat het gebouw wil binnendringen te dempen. De dakbedekking wordt door de verende plaat in sterke mate akoestisch ontkoppeld. Met Celit kan de isolatie worden aangebracht tot tegen onderdak of wandplaat, zonder ventilatie tussenin. De volledige hoogte van de timmer kan dus worden benut voor het isoleren: geluid noch warmte krijgen toegang via kieren en spleten.

Extreem damp-open

Celit laat waterdamp ongehinderd ontsnappen. Positief voor een aangenaam binnenklimaat. En veilig: constructies met Celit als onderdak of isolatiebeschermplaat aan de buitenzijde en een dampremmende, luchtdichte binnenafwerking zijn vrij van condensatieproblemen. Constructies met dampopen Celit 3D houtvezel-isolatieplaten, isofloc isolatie en luchtdichte binnenafwerking zijn volledig condensvrij volgens de Duitse norm DIN 4108, T.3 . Bij volledige vulling met isolatie dient het hout zelfs niet preventief te worden behandeld tegen schimmels of insecten.

Duurzaam

De ruimte onder het dak wordt steeds meer benut als volwaardige woonruimte. De eisen gesteld op het vlak van kwaliteit van de dakopbouw nemen dan ook steeds toe. Bad- en slaapkamers, maar ook bureaus en andere vertrekken gelegen onder het dak, dienen door onderdak en isolatie beschermd te worden tegen alle mogelijke invloeden van buiten uit. In Scandinavië gebruikt men daarom reeds een halve eeuw isolerende houtvezelplaten met vierzijdige tand- en groefverbinding als isolatiebeschermplaat. Op basis van die ervaring werd de Celit 4D isolerende onderdakplaat ontwikkeld.

Waaruit bestaat de isolerende onderdakplaat Celit 4D?

De isolerende onderdakplaat Celit 4D is een gebitumineerde houtvezelplaat. Ze wordt gefabriceerd van onbehandelde resten uit houtzagerijen en hout afkomstig van uitdunnen van bossen. Dit afvalhout wordt bij verhoogde druk en temperatuur vervezeld.

De bekomen brei wordt tot platen geperst. De adhesiekrachten en de houteigen harsen zorgen voor de vervilting, zodat geen bijkomende bindmiddelen moeten worden toegevoegd.

De energie nodig voor de productie in de fabriek in Noorwegen is afkomstig van waterkracht, een onuitputtelijke, milieuvriendelijke energiebron.

Bij de productie van de Celit 4D houtvezelplaten wordt slechts weinig druk uitgeoefend. Door het hoge luchtaandeel hebben de platen een sterk isolerend effect en worden om die reden dan ook houtvezel- isolatieplaten genoemd.

Technische specificaties

Eigenschap Celit 4D
Minimale dakhelling 18°

Tand- en groefverbinding

Speciaal profiel
Maximale asafstand van de keperplanken of stijlen 815 mm
Dikte 22 mm
Dekkende maat 2,485 m x 0,567 m
Warmtegeleidingscoëfficiënt D volgens EN13171 0,048 W/(m.K)
Specifieke warmtecapaciteit c volgens EN 4108 2068 J/(kg.K)
Temperatuurgeleidingsvermogen a 0,00032 m²/h
Waterdampdiffusie-weerstand µ 5
Equivalente luchtlaagdikte µd 0,11 m
Reactie bij brand volgens EN 13501-1 E
Aantal platen per pallet 96
Bedekt oppervlak per pallet 135,264 m²
Densiteit +/- 270 kg/m³
Gewicht 5,9 kg/m²
Gewicht per pallet +/- 850 kg
Samenstelling Naaldhoutvezels (afkomstig van uitdunningshout en afval van boomzagerijen). Bitumenemulsie
Onafhankelijke kwaliteitscontrole SINTEF
CE-keur volgens norm EN 13986